BUFF Malmö Filmfestival har gjort sitt 36:e år och innehöll 121 filmer från 40 olika länder. I Malmö rådhus avslutades festivalen med en prisceremoni där årets priser delades ut.



Malmö stads barnfilmspris, 100 000 kr

Malmö stads barnfilmspris delades ut första gången under BUFF 2000. Priset går till den filmskapare som enligt juryns bedömning bidragit till den bästa barnfilmen. Den vinnande filmen ska vara nyskapande och hålla hög kvalitet.

Motivering

En inspirerande historia berättad ur barnperspektiv som handlar om ilska, vänskap och utmaningarna med att växa upp.Filmen är väl producerad ur alla aspekter från öppningsscenen till det dramatiska slutet och skådespeleriet knockar en.

Fight Girl (Nederländerna, Belgien, 2018) regi: Johan Timmers



Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm, 100 000 kr

Svenska kyrkans pris går till en ungdomsfilm som håller hög konstnärlig kvalitet och synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både ungdomar och vuxna.

Motivering

Allt har sin tid. En tid för död. En tid för födelse. En tid att riva ner. En tid att bygga upp.
I denna intensiva och brännande historia får vi följa en människas frigörelse och kamp.
En historia om kön utan att kön är i fokus som utmanar betraktaren på ett trovärdigt sätt tack vare en extraordinär skådespelarinsats.

Zen in the Ice Rift (italien, 2018) regi: Margherita Ferri



Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm, 25 000 kr

Priset delas ut av en högstadieklass från Malmö och arrangeras av Barnkulturenhetens filmpedagogiska verksamhet i Malmö stad. Årets jury är åk 8 på Slottsstadens skola.

Motivering

I denna nyskapande och välregisserade film tas vi med på en  unik resa i huvudkaraktärens världar. Med enastående ljussättning , scenografi, manus och med exceptionell animering uppslukas vi som publik av en berättelse om identitet, familj och psykisk ohälsa som bara någon med ett hjärta av sten kan värja sig mot.

Harajuku (Norge, 2018) regi: Eirik Svensson

Hedersomnämnande: Stupid Young Heart (Finland, 2018) regi: Selma Vilhunen



ECFA-priset

Sex europeiska barn- och ungdomsfilmer tävlar på BUFF om European Children’s Film Association Award (ECFA). Priset delas ut på flera internationella barn- och ungdomsfilmfestivaler. Vinnaren på BUFF går vidare för att tävla om priset för årets bästa barn- och ungdomsfilm som delas ut i samband med Berlin filmfestival.

Motivering

The ECFA Award goes to a motivating film with powerful female characters in a fragile social setting. In the course of the film anger turns into empathy and emotional maturity through a consistent activity within a peer group that breaks gender stereotypes. The BUFF ECFA Award goes to “Fight Girl”, by Johan Timmers from Belgium and the Netherlands.

Fight Girl (Nederländerna, Belgien, 2018) regi: Johan Timmer



Region Skånes kortfilmspris, 100 000 kr

Region Skånes kulturnämnd instiftade priset för bästa barn- eller ungdomskortfilm år 2006 med syftet att höja kortfilmens status och betydelse inom barn- och ungdomsfilm. Priset premierar den filmskapare som gjort festivalens bästa kortfilm. Kvalitet och nyskapande är viktiga bedömningsgrunder för valet av pristagare.

Motivering

En intensiv bildningsresa som väcker stora reaktioner hos sin publik. Filmen belyser ett angeläget och tidlöst ämne, en dramatisk vardagssituation gestaltad utifrån ungas perspektiv. En imponerande rolltolkning och regi skapar en kortfilm i ordets sanna bemärkelse.

My Time (Storbritannien, 2018) regi: Giulia Gandini 

Hedersomnämnande: The School Trip (Italien, 2018) regi: Salvatore Allocca

Filmen behandlar komplexa ämnen som inkludering, rasism och kärlek på berörande sätt. Väl vald musik ger filmen ytterligare dimension och engagerar publiken. Vi ser fram emot att ta del av fler historier av regissören i framtiden.



Årets barnbio, 15 000 kr

Årets barnbio är en uppmuntran och inspiration för biografer som arbetar målmedvetet och med särskilt utvecklingsfokus på den yngre publiken. Bakom priset står Biograf-centralen tillsammans med prisets finansiärer: Sveriges Filmregissörer, Sveriges Filmfotografer och Regionala Resurscentrum för film. Det är publiken som på www.barnbio.se nominerar sin favoritbiograf som sedan tas vidare till en jury.

Motivering

Vilken dröm att som litet barn få göra sitt första biobesök på Årets Barnbio – Hagabion! Med stor respekt och med ett reflekterat värdskap under barnens första cineastiska upplevelse får framtidens biobesökare en magisk start på Hagabion. Och efter det första besöket erbjuds möjlighet för barn i alla åldrar att berika sina liv med filmiska pärlor från hela världen!

Årets Barnbio är Hagabion Göteborg



Filmstadens barnfilmsstipendium, 100 000 kr

Filmstadens barnfilms-stipendium syftar till att årligen ge stöd till en eller flera personer med idén till en svensk barnfilm med målet om att nå en stor publik. Mottagaren kommer tillkännages under BUFF prisutdelning.

Motivering

Med respekt och stor förståelse för den unga målgruppen har årets pristagare gjort sig ett namn som en ödmjukt kreativ berättare. Alltid på barnens sida, har han engagerat sin publik i riktiga berättelser om hur det är att vara människa – i det lilla formatet. Med finurlighet och driv, och med ett stort varmt hjärta – utan att väja för det komplexa och mörka – är hans filmer både roliga och utmanande. Med stor hantverksskicklighet har han i allra högsta grad bidragit till att vidga vyerna för våra minsta biobesökare och gett dem flera högtidsstunder och för många den riktigt stora filmupplevelsen för första gången.

Filmstadens Barnfilmsstipendium 2019 går till Janne Vierth



Barnfondens pris för bästa komedi

Barnfondens pris går till en barn- eller ungdomsfilm som ger oss det härligaste skrattet. En film som bidrar till mer barnskratt runt om i världen. En film som låter barn vara barn och som ger skrattet dess förtjänta plats. I vinnarens namn ger Barnfonden 10 000 kronor till ett av sina utvecklingsprojekt. Ett pris som bidrar till mer barnskratt i världen.

Motivering

4,5 miljarder människor saknar tillgång till en säker toalett. Siffran är kvittot på att en film som Pichkus dröm behövs. Den sätter toaletten på kartan och den gör det med värme, färgrikedom och mycket skratt. Vi får följa Pichku i Indien som vågar kämpa för sin dröm – mot alla odds. Vi får följa vänskap som spänner över alla gränser – gränser som vi människor hittat på. Filmen bidrar till mer barnskratt över hela världen – och den gör det utan att skoja bort allvaret. Alla människor har rätt till en säker toalett och Pichkus dröm belyser detta på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt.

Pichkus dröm (Indien, 2018) producenter: Roshni Nadar Malhotra, Nila Madhab Panda och Akshva Parija



Nöjesguidens pris för bästa filmmusik

Nöjesguidens pris för bästa filmmusik går till den kompositör som med sin musik förhöjer filmupplevelsen och förstärker känslorna. Kompositionen ska vara originell och utveckla musikens användande i film. Vinnaren får teknik.

Motivering

Våra kriterier var enkla – vi letade efter musiksättning som tjänade filmen, lyfte berättelsen och som kan stå på egna ben som ett kvalitativt musikhantverk. Anna Merediths originalmusik till EIGHTH GRADE uppfyllde allt detta och mer därtill. Hon lyckades förstärka och stödja komiska och hjärtskärande inslag i filmen, tonsätta tonåringens falska Instagram-skryt, samtidigt som hon skapar tilltalande och unik musik. Lika stor vikt har musikens placering i filmen – känslomässiga och viktiga scener lämnas tysta så att skådespelarnas talang verkligen sken igenom. Vi vill likaså erkänna Merediths insats i en bransch dominerad av medelålders vita män och fira vad hennes röst bidrar till filmmusikens utveckling.

Eight Grade (USA, 2018) musik av: Anna Meredith 



INTERFILM Diploma

Delas ut av Svenska Kyrkan. INTERFILM står för international interchurch film organization ett nätverk för kyrka och film som Svenska kyrkan är en del av.

Motivering

En visuellt färgsprakande film som både berör och hänför. Med betoning på både vilsenhet och längtan visar filmen på hur livet kan förändras på bara några få ögonblick. Med sina tidlösa ämnen som saknad, framtidsdrömmar och övergivenhet är filmen ständigt aktuell.

Harajuku (Norge, 2018) regi: Eirik Svensson



BUFF Nordic Star

År efter år imponeras vi av fantastiskt starka prestationer av unga skådespelare i filmerna som visas på BUFF. Vi önskar med denna utmärkelse uppmärksamma dessa grymma och inspirerande insatser genom att nominera tre unga skådespelare som har gjort en extra briljant insats och berört publiken

Gerda Lie Kaas för rollen som Clara i Vildhäxa

Jere Ristseppä för rollen som Lenni i Stupid Young Heart

Ines Høysæter Asserson för rollen som Vilde i Harajuku 



Sydsvenskan och BUFF:s pris, 20 000 kr

Priset går till en eller flera personer som gjort en insats för att stärka barn- och ungdomsfilmens roll.

Priset har tilldelats Bautafilm