Så var det 2018 och 68 dagar kvar till festivalen. Daniel Lundquist, BUFF:s programchef – hur har året startat för dig?

– Året har som vanligt på BUFF startat med väldigt mycket filmtittande, diskussioner och analyserande. Nu har vi tagit oss igenom i princip hela urvalet för BUFF:s program 2018, med undantag av någon enstaka film som vi väntar in, och bestämt vilka filmer vi vill visa på festivalen i mars.

Är programmet klart nu då?

– Majoriteten av långfilmerna är inbjudna och vi har en ganska klar idé över vilka filmer som är tävlingsfilmer och vad vi ska ha för övriga sektioner och teman. Totalt kommer vi att landa på upp emot 120 filmer (korta och långa). Nu gäller det att på kort tid förhandla sig till visningsrättigheter och få alla filmer bekräftade, samt lägga själva programmet. Det är den mest intensiva tiden på hela året men också – vid sidan av själva festivalveckan – den roligaste.

Hur väljer ni? Kan du sammanfatta BUFF:s viktiga filmkriterier?

– Syftet med BUFF är att bredda filmutbudet för en ung publik och vi visar filmer från hela världen med det gemensamt att de sätter de unga i fokus, tar upp angelägna frågor och berör. Mångfalden är viktig och programmet ska innehålla filmer för alla åldrar, rymma många olika teman, ha en jämn könsfördelning framför och bakom kameran samt en bred representation av karaktärer som barn och unga kan känna igen sig i. Målet är att överraska vår publik med filmupplevelser de inte visste fanns.

”Vi försöker hela tiden tänja på gränserna för vad som är barn- och ungdomsfilm. I min värld är det alla filmer som har ett tydligt ungt perspektiv.”

Vad, om något, har överraskat dig i årets urvalsarbete?

– Mycket filmer om tjejer! I år har det varit lättare än någonsin att skapa ett jämställt filmprogram. Det ser ut som att vi kommer att visa fler filmer regisserade av kvinnor än av män. Eftersom filmbranschen i övrigt ser ut som den gör så är det bra om vi kan fungera som motvikt.

”Det ser ut som att vi kommer att visa fler filmer regisserade av kvinnor än av män.”

Sedan tycker jag att bredden är osedvanligt stor bland filmerna vi valt ut. Vi visar verkligen film från hela världen och ovanligt lite europeisk film. Vi har även lyckats vaska fram guldkorn inom osedvanligt många olika genrer: sci-fi, komedi, fantasy, thrillers, dokumentärer, animerat… BUFF 2018 har allt.

Finns det några särskilda ämnen, frågeställningar som kommer att träda fram mer än andra i årets festival? Något som känns särskilt angeläget?

– Frågor som rör normer och könsroller är hetare än på länge. I kölvattnet efter #metoo så tror och hoppas jag att många fler är öppna för att diskutera den problematiska mansrollen och flera filmer tycker jag belyser detta eller ger exempel på alternativ.

”I kölvattnet efter #metoo tror och hoppas jag att många fler är öppna för att diskutera den problematiska mansrollen.”

Många av våra filmer handlar om livsfrågor, uppväxt och identitet. Det är ofta en rätt unik upplevelse att via filmen kunna identifiera sig med andra unga. Här är behovet stort eftersom dessa filmer ofta inte ryms i det breda, kommersiella utbudet och därför kan ha svårt att hitta fram till sin publik. Här är det också viktigt med filmer som inte är för ”deppiga” och jag tycker att vi i år hittat ovanligt många bra filmer som kombinerar ett starkt budskap med humor och ger positiv energi.

Kan du redan nu nämna någon favoritfilm, någon du tror kommer att få särskild uppmärksamhet?

Saturday Church – en amerikansk film om 14-åriga Ulysses som lever i en strikt religiös familj men i smyg klär sig i strumpbyxor och högklackade skor och drömmer sig bort via olika musikalnummer. En fantastisk film om att hitta sig själv och stå för den man är. Det känns också fantastiskt kul att visa John Cameron Mitchells skruvade och alldeles underbara How to Talk to Girls at Parties.

BUFF:s program 2018
I amerikanska filmen Saturday Church spelar Luka Kain 14-åriga Ulysses som brottas med frågor kring könsidentitet och religion.