The City of Malmö’s Children Film Award  Winner: Mother, I love you, directed by Janis Nords. Prize: SEK 100 000 and a statuette by Martin Jönsson.

The County Council of Skåne’s Short Film Award Winner: Agnes, directed by Anja Lind Prize: SEK 50 000 Honorable mention: It’s Up to You, directed by Kajsa Naess

The Swedish Church Award for Best Youth Film Winner: Leave to Remain, directed by Bruce Goodison. Prize: SEK 100 000

The Young People’s Film Award Winner: Regret!, directed by Dave Schram

The ECFA Award  The European Children’s Film Association’s (ECFA) award for best European children’s film. Winner: Kick it!, directed by Katarina Launing

Swedish Children cinema of the year Winner: Röda Kvarn in Helsingborg Prize: SEK 15 000I samband med en ceremoni på Rådhuset i Malmö fredagen 14 mars utdelades årets filmpriser. 

Vinnare av Malmö stads barnfilmpris är Mother, I love you (Lettland, 2013) i regi av Janis Nords. Malmö stad delar ut priset för trettonde året i rad och prissumman är 100 000 kr. Mother, I love you, som var Lettlands Oscarsbidrag i år, handlar om en pojke som efter en stöld dras in i en härva av lögner som blir svår att ta sig ur. Det är en realistisk film som ställer viktiga frågor om moral och vad det innebär att växa upp och ta ansvar för sina handlingar. Filmen har vunnit en rad priser, bland annat vid filmfestivalerna i Berlin och Los Angeles. Juryns motivering: En vacker, poetisk, och välregisserad film med stort skådespeleri och med små uttryck. Filmen har komplexa karaktärer och utspelar sig på två nivåer, en psykologisk och en äventyrlig. Genom väl utvalda scener, och en väldigt fokuserad historia, förflyttas publiken in i huvudkaraktärens verklighet. Filmen belyser intressanta moraliska frågeställningar, som bidrar till huvudpersonens utveckling, och visar en realistisk relation mellan en son och hans mamma.

Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm tilldelas filmen Leave to Remain (Storbritannien, 2013) i regi av Bruce Goodison. Prissumman är även här 100 000 kr. Leave to Remain är berättelsen om Omar, Abdul och Zizidi – tre ungdomar som tvingats lämna sina hem, familjer och vänner. Nu befinner de sig som asylsökande i ett främmande land: Storbritannien. Filmen skildrar deras rädslor, vänskap och interna strider, men framför allt vad det innebär att tvingas fly och försöka bygga upp ett nytt liv i en annan del av världen. Juryns motivering: Leave to remain är en film som med överraskande tonsäkerhet, humor och värme vågar skildra uppslitande konflikter och rädslor hos en utsatt grupp som lever mitt ibland oss. Utan förenkling visar filmen värdet av gemenskap, tillit och modet att våga försonas.

Region Skånes kortfilmspris på 50 000 kr tilldelas filmen Agnes (Sverige, 2013). Agnes är regisserad av Anja Lind och handlar om sexåriga Agnes som gör allt tillsammans med sin tio år äldre storebror. En dag har han träffat en tjej som ska komma och äta middag hos Agnes. Hon förbereder sig inför träffen, klär upp sig och ritar en välkomstteckning. Men allt går inte som Agnes vill. Juryns motivering: Ur ett barns perspektiv skildras mötet, och kanske framförallt konflikten, med den stundom obegripliga vuxenvärlden. Genom en verklighetstrogen och gripande syskonrelation får betraktaren följa en lågmäld konflikt, som trots sin nedtonade karaktär ger en glimt av omvälvande inre dramatik. Med finkänslig regi, effektivt foto och tonsäkert skådespeleri, i synnerhet från huvudrollsinnehavaren, framförs berättelsen i ett stillsamt tempo som med stor övertygelse lyckas ge en levande gestaltning av en liten flickas värld. En både rörande och rolig film som ger prov på det svåra i det enkla ur barnets perspektiv.

Kortfilmsjuryn valde också att ge ett hedersomnämnande till filmen It’s Up to You (Norge, 2013) i regi av Kajsa Naess. Motivering: Ett angeläget ämne klätt i en fantasifull filmisk dräkt. Genom fem barns egna berättelser målas en vardag upp utifrån den svåra frågan att ha en pappa i fängelse, väl avvägt med en stor dos hoppfullhet. Animationen väver samma flera olika tekniker: tredimensionella modeller för miljöerna, handtecknade figurer samt abstrakta animationer som ger form åt den mörkare dimensionen. Figurerna blir levande genom sina röster och inte minst en nyanserad karaktärsanimation med ett öga för detaljer. En film som på ett osentimentalt och modigt sätt låter barnens egna tankar få ta plats.

Årets ungdomsjury har varit klass 8a från Malmö Idrottsgrundskola. Priset arrangeras av Kultur för barn och unga, Malmö stad. Klassen har utsett filmen Regret! (Nederländerna, 2013) som vinnare av priset. Regret! är regisserad av Dave Schram och handlar om David och Jochem som går i samma klass. Jochem mobbas av ett gäng i klassen och de flesta verkar tycka att det är helt i sin ordning, till och med klassföreståndaren. Men när mobbningen börjar gå för långt säger David ifrån och de båda killarna börjar lära känna varandra. Det visar sig att de båda är mycket musikintresserade. Frågan är bara om det kanske trots allt är för sent. Juryns motivering: Den här berättelsen berörde alla i vår klass både killar och tjejer. Tillsammans skulle vi kunna skriva en hel bok om alla starka känslor som väckts. Vårt intresse hölls vid liv genom hela filmen. Vi rekommenderar starkt den här filmen för barn och ungdomar. Ämnet får oss att tänka efter att våra handlingar leder till konsekvenser. En del går inte att ångra.

ECFA-juryn består av medlemmar från organisationen The European Children’s Film Association och utser bästa Europeiska barn- och ungdomsfilm. ECFA-priset 2014 går till filmen Kick it! (Norge, 2014). Kick It! Handlar om Anja som älskar fotboll över allt annat. I hennes klass går Jonas som retar henne och tycker att tjejer inte ska hålla på med fotboll. När Anja blir sjuk i leukemi och inte kan vara med och spela fotboll längre visar det sig att Jonas har känslor för Anja och han tänker ut en plan. Filmen är regisserad av Katarina Launing och distribueras i Sverige av Folkets bio. Juryns motivering: Through the strong performance by the young lead actress the film challenge us to explore our deepest fears and emotions and shows that a good story can travel the world in different shapes, touching children anywhere.

För andra året delas pris ut till årets barnbio. Årets Barnbio 2014 går till Röda Kvarn i Helsingborg. Priset är på 15 000 kronor och delas ut av Biografcentralen tillsammans med Sveriges Filmregissörer, Föreningen Sveriges Filmfotografer och Regionala Filmresurscentrums samarbetstråd.

Tidigare veckan utdelades BUFF:s och Sydsvenskans pris för insatser som stärkt barn- och ungdomsfilmens roll. Priset gick i år till skådespelarna Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne för deras insatser i filmen Vi är bäst! Juryns motivering: Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne fyller filmen ”Vi är bäst!” med elektrifierande energi, total närvaro framför kameran och ett överraskande moget, nyansfullt spel i de olika rollerna. Det är exakt tonträff i varje replik och gest. Deras arbete med regissören Lukas Moodysson resulterar i skådespelarkonst av högsta kvalitet.

För första gången under BUFF arrangerades under festivalveckan en pitch av tv-drama för barn. Sex bidrag hade valts ut av 46 sökande och dessa fick pitcha sina idéer för en jury. Vinnare blev Parvin Yazdani med projektet Brandflickan Sparven som nu får möjlighet att utveckla sin idé vidare i tillsammans med SVT.