Man skulle ju kunna tro – eftersom ungefär hälften av jordens befolkning är kvinnor skulle det även avspegla sig i filmer – att hälften av alla roller skulle bestå av kvinnor. Så är dock inte fallet. De allra flesta huvudrollar såväl som biroller spelas av män. Ofta framsälls kvinnor också ganska enfaldigt, deras främsta egenskap är ofta ett slags vackert yttre och de figurerar mest i filmen som ett slags kuttersmycke till de manliga karaktärerna.
Ett sätt att enkelt mäta filmers grad av kvinnlig representation är det så kallade Bechdeltestet. Det består av tre enkla frågor man kan ställa sig själv under filmen:
1. två namngivna kvinnokaraktärer finns med i filmen
2. som någon gång pratar med varandra…
3. … om något annat än män.

Det är betydligt svårare än vad man skulle kunna tro att hitta sånna filmer, och givetvis ger det ingen garanti att filmen är bra, bara för att den uppfyller detta. Jag hittade dock en hemsida vid namn http://bechdeltest.com/ där de har betygsatt 2960 filmer och där det tydligt står utskrivet huruvida en film har klarat Bechdeltestet eller inte, kan definitivt vara värt att titta på för att få se fler nyanserade kvinnoporträtt på film.

Ligg med mig vises på Filmstaden fredag 16. mars kl. 12.30

Om inte annat så har BUFF också några bra valda filmer så faktiskt har nyanserade kvinnoporträtt i sig. Först och främst norska filmen Ligg med mig där vi får följa 15-åriga Almas liv under en tid där hon både hinner bli utrfryst, kär, ha telefonsex och rymma till Oslo .
Förutom det visas även 17 girls, en fransk film, som bygger på verkliga händelser, där 15 flickor ur samma skola blir gravida ungefär samtidigt. Dessutom visas även kortfilmerna Banga inte och The prayer, som även där visar kvinnor som handelskraftiga och med en egen agenda.

– Ida Aronson